Verslag boekpresentatie ZUSTERLIEF BROEDERLIEF

Zaterdag 30 september vond in de Grote of Barbarakerk in Culemborg onder ruime belangstelling de presentatie plaats van het boek ZUSTERLIEF BROEDERLIEF met zeven schilderijen van Jeltje Hoogenkamp en zeven keer tien gedichten bij het Zonnelied van Franciscus van Assisi. Zestien dichters van Schrijverscontact werkten mee aan dit project rond de elementen zon, maan, vuur, water, wind, aarde en dood. Een lofzang op de schepping!

Prof. Gerard Pieter Freeman, hoogleraar Franciscaanse spiritualiteit, gaf een verhelderende toelichting bij het Zonnelied. Er werd muziek ten gehore gebracht van Camille Saint-Saëns, Schubert en Arvo Pärt (kinderliederen!). We zongen naast het traditionele Zonnelied twee nieuwe bewerkingen. Veertien dichters lazen een gedicht uit de bundel voor. Ten slotte nam Maria ter Steeg, theologe en schrijfster over spiritualiteit en mystiek, het eerste exemplaar in ontvangst.

De presentatie was gekoppeld aan de opening van de gelijknamige expositie met de zeven schilderijen en een keuze uit de gedichten. In de komende maanden gaat de expositie op reis: na Culemborg volgen Vianen, Driebergen, Zeist, Wassenaar, Putten, Ermelo en, in de zomermaanden van 2018, Texel. Zo werd de presentatie op 30 september de feestelijke finale van een schrijfproject en het al even feestelijke begin van een reis langs kerken in Nederland.

ZUSTERLIEF BROEDERLIEF is een prachtig boek geworden, waar Schrijverscontact trots op kan zijn. Op deze plaats moet natuurlijk ook zeker de redactie bedankt worden. Fiet van Beek en Wim Zijlstra, bedankt! Ook een woord van dank voor Irene Postma, die alle gedichten anonimiseerde. Ten slotte mogen we ons gelukkig prijzen met een (nieuwe) uitgever in ons midden: uitgeverij Anderszins. Fiet, je hebt er op voortvarende wijze voor gezorgd dat het boek op tijd en professioneel vormgegeven kon verschijnen.

ZUSTERLIEF BROEDERLIEF is in de boekwinkel en digitaal te bestellen, ook rechtstreeks bij Uitgeverij Anderszins. Prijs: 15 euro.

De foto’s hieronder zijn van Huub van Beurden, met uitzondering van de laatste, waarop de meeste dichters van de bundel te zien zijn. De foto’s worden geopend door erop te klikken.

Een zeer gunstige recensie op de website van de Franciscaanse Beweging in Nederland staat hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *