Jaap Zijlstra (poëzie)

Klik op een van de volgende gedichten

Verwachting

Kijktaal

Pasen

Klein beginnen

Efficiënt

Voorjaarslied

Eerbetoon

Verhoor

Leescultuur

jaap-zijlstra-kleiner

In de vroege ochtend van 22 december 2015, vlak voor Kerst, is ons erelid Jaap Zijlstra overleden. Jaap was dominee, dichter, presentator, maar voor de leden van Schrijverscontact was hij toch vooral ‘onze voorzitter’. Jarenlang zat hij in het bestuur van onze vereniging, als voorzitter en als secretaris.
We bewaren warme herinneringen aan de voor- en najaarsbrieven die hij als secretaris aan ons stuurde, handgeschreven zoals alleen hij dat kon. De enveloppen voorzag hij van prachtige postzegels en mooie plaatjes. Jaap was voor Schrijverscontact heel belangrijk, andersom was Schrijverscontact voor Jaap minstens zo belangrijk.
Voor zijn 80e verjaardag kreeg hij een boek dat door alle leden was samengesteld en bestond uit persoonlijke boodschappen, foto’s, verhalen en gedichten. Hij was er zeer verguld mee, en hij was aangedaan toen hij hoorde dat hij erelid van onze vereniging werd. Onze bijeenkomsten kon hij toen vanwege zijn broze gezondheid niet meer bezoeken, maar hij bleef meeleven. Wanneer er een nieuw gedicht of verhaal op de website van Schrijverscontact stond, liet hij het weten als het hem aansprak. Jaap was een herder voor velen, zelfs toen hij erg ziek was. De laatste jaren bemoedigde hij heel veel Facebookvrienden met gedichten die hij steevast om middernacht op zijn account plaatste.
Sinds 9 december bleef het stil. Zelf kondigde hij dat de dag ervoor aan en sloot af met dit gedicht:

VERWACHTING

Als de dag begint te doven
en de zon mij niet meer ziet,
als de schemering gaat komen
en ik stil word van verdriet,
als de nacht valt en mijn vogel
niet meer opdaagt met een lied –
na mijn duisternis Uw licht,
na mijn zwijgen Uw gedicht.

We herdenken Jaap met warmte en liefde. Hij zag uit naar Christus. Het is een grote troost te weten dat hij nu bij zijn Schepper is, over wie hij zelf zoveel moois heeft geschreven.

Jaap Zijlstra
(Foto: Tjerk de Reus)

 

Blogbericht gewijd aan vier dagen uit het dagboek van Jaap Zijlstra