Het Kruis. Biografie van een symbool – Alfred Bronswijk

Alfred Bronswijk heeft een boek geschreven over de symboliek en kunst van het kruis. Van hem ontvingen wij de volgende tekst:

Het kruis is hét centrale christelijke symbool. Dat is niet altijd zo geweest. Ver vóór de geboorte van het christendom was het al een universeel symbool. En het duurde zeker 350 jaar voordat de christelijke versie het publieke podium veroverde. Vóór het jaar 900 was het lichaam van Christus nergens aan een kruis in kerk of kunst te bekennen.

De 82-jarige theoloog dr. Alfred Bronswijk toont dit aan in zijn boek ‘Het Kruis. Biografie van een symbool’.

Alfred Bronswijk, die onder meer gemeentepredikant is geweest in Zwolle-Berkum, heeft zich ontwikkeld tot een specialist in de zogenaamde ‘beeld-theologie’, de theologie zoals je die uit religieuze beeldende kunt afleiden. De Deventer theoloog wijst op de voorchristelijke wortels van het kruis. Hij gaat in zijn boek in op de manier waarop de Romeinen de kruisiging toepasten. En hij toont de verwarring onder de eerste christenen die met de duiding van het kruis in verlegenheid waren.

De waardering van het kruis bleef daarna een discussiepunt. Onder meer tussen rooms-katholieken en protestanten. Het beeld – al dan niet voorzien van de Christusfiguur – kon symbool staan voor diepe spiritualiteit. Tegelijk werd het beeld misbruikt door de kruisvaarders. Bronswijk wijst ook op het antisemitisme in de kruiskunst. En bespreekt de plaats van het kruis in de profane beeldende kunst van deze tijd.

Het boek – Het kruis. Biografie van een Symbool – brengt de bewogen geschiedenis van het kruissymbool dichter bij. Niet alleen van de vele verschijningsvormen in de kunst. Maar ook van de theologische gedachten achter al die verschillende uitingen. Onderhuids pleit de auteur voor een nieuwe benadering van het kruis.

Onthullend en informatief.
(Ds. Klaas van der Kamp, regiopredikant PKN, Overijssel)

Boekinfo: ‘Het Kruis. Biografie van een symbool’ , Kok/Boekencentrum, Utrecht, 256 pagina’s, geillustreerd zw/wit en kleur, E. 24,99.
https://www.kokboekencentrum.nl/boek/het-kruis/

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *