Mr. H. Boslezing door Agnes Amelink

(Door Wim Berkelaar ingebracht via Hans Werkman)

De bekende journalist Agnes Amelink, onder meer bekend van haar bestseller De gereformeerden, verzorgt dit jaar de jaarlijkse Mr. H. Boslezing.

Deze lezing werd in 2000 ingesteld en vernoemd naar de gereformeerde bibliofel en VU-bestuurder Mr. Henderikus Bos Kzn. De titel van Amelinks lezing luidt: ‘Ik had een meisje lief – en andere protestantse bestellers. Twintigste-eeuwse protestantse leescultuur in de schaduw van Abraham Kuyper’.

Protestanten staan bekend als mensen van het Woord, met een sterk talige onderlinge cultuur. Boeken maken daarvan een belangrijk onderdeel uit. Vaak gaat de aandacht daarbij vooral uit naar de theologie en de stevige kost die op jeugd- en mannenverenigingen op de agenda stond. Veruit de meeste protestanten lazen echter heel andere boeken in hun spaarzame vrije uren: streekromans, bekeringsverhalen, gedichtenbundels.

Die populaire protestantse boekcultuur staat in deze lezing centraal. Wat lazen gelovige protestanten over liefde en relaties? Bijvoorbeeld in romans van Nelly van Dijk-Has, Jos van Manen Pieters of A.M. de Moor-Ringnalda. Hoe kwam het gezinsleven eraf bij Trouws columnist A.J. Klei? Is de romantische liefde ook bezongen door een dichteres als Nel Benschop? We concentreren ons op bestsellers uit de tweede helft van de twintigste eeuw, maar een snufje Abraham Kuyper zal in dit Kuyperjaar niet ontbreken.

De lezing zal plaatsvinden woensdag 16 september 2020 om 15.00 uur, maar niet in de kerkzaal op de 16e etage van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, zoals op de HDC-website staat vermeld.

In verband met de corona-maatregelen heeft de Vrije Universiteit vrijwel alle openbare presentaties verboden, vandaar dat u, als u de lezing live wilt volgen, op DEZE LINK kunt klikken. Daarop is nu nog niets te zien, maar daar zal de lezing van Agnes op de bewuste woensdagmiddag te volgen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *