Twee nieuwe boeken van Jan Groenleer

Bach en andere gedichten

Tekst overgenomen van de pagina op Boekscout, waar het boek besteld kan worden:

Beethoven schijnt over Johann Sebastiaan Bach gezegd hebben: Bach ist kein Bach, Meer soll er heissen. Het beeld van een beek (Bach) is te rustig voor de volle en gevarieerde zee (Meer) van muziek die Bach geschapen heeft. In deze bundel valt de naam Bach samen met poëzie. Het leven en de muziek van Bach inspireerden de dichter tot poëtische ontboezemingen waaruit zijn bewondering spreekt voor deze grote componist. Er zijn momenten dat je in de woorden de muziek kunt horen. In de ‘andere gedichten’ komen andere aspecten van het menselijk leven aan de orde, al is muziek dan ook niet geheel afwezig. Bach en andere gedichten voeren de lezer mee op de stroom van het leven waar muziek in zit.

Rechte paden, kromme wegen

Tekst overgenomen van de pagina op Boekscout, waar het boek besteld kan worden:

In de liturgie van kerken binnen de gereformeerde gezindte zijn veelal woorden dominant. Er is weinig of geen aandacht voor de ruimte waarin de liturgie wordt gevierd, de aankleding, kleuren, klanken, rituelen en gebaren. Dit boek gaat daar wel over. Aan de hand van een alfabetversje (A is van aanvang, zoiets als begin…) passeren verschillende aspecten van de liturgie de revue. Het laat zien dat in de eredienst vormen ertoe doen.
We krijgen rechte paden te zien die ons goed terecht brengen, maar ook kromme wegen die we ook dwaalwegen zouden kunnen noemen.
Het boek is in alle ernst geschreven en serieus bedoeld. Maar het mag daarnaast ook met enig gevoel voor humor worden gelezen. Mensen blijven mensen, ook wanneer ze de liturgie vieren.

Dit boek is verschenen onder het samenwerkingsimprint bc∙bs van Boekencentrum Uitgevers en uitgeverij Boekscout.