Voorjaarsbijeenkomst 2021 (Zoom, 17 april)

Vanwege de coronapandemie is dit een Zoom-vergadering, onder regie van Irene.
In beeld en/of via geluid verbonden zijn (op volgorde in de screen print): Alfred Valstar, Clemens, Irene, Fiet, Dirk en Mieke, Saskia, René, Ria, Greetje, Jan, Ati en Rien, Lodewijk, Remy Jane, Pauline, Henk van ter Mey: 17 personen.

Voorzitter René geeft eerst ons nieuwe lid Remy Jane (een pseudoniem) gelegenheid zich voor te stellen. Zij heeft altijd geschreven, schrijft over geloven (bij wijze van ‘onderwijs’) en beeldende kunst. Ze is jaren geleden radicaal tot geloof gekomen. Doet nu een studie culturele wetenschappen en wil graag blogs gaan schrijven. Welkom Remy.

Opening René van Loenen
Hoe vreemd is het elkaar welkom te heten, terwijl we elk in onze eigen huiskamer verblijven.
Chapeau voor de wetenschap! Die overigens tegen haar grenzen aanloopt en waarvoor een andere manier van kijken dan de wetenschappelijke taboe is.
René illustreert dit door W.J. Otten aan te halen, als hij over Vondel schrijft.
De Schepping is werkelijk doorschenen met Goddelijk bewustzijn, dat betekenis geeft, zoals een glas-in-loodraam verbeelding nodig heeft om betekenisvol te zijn.
René leest uit de nieuwe bundel van Juliën Holtrichter het gedicht De sprong van de vis.

Spreker van vanmorgen is Lodewijk Crijns
– Kennismaking
Lodewijk presenteert zich als een arts in Driebergen, die schrijft. Zijn boek – een biografie – uit 2015 heet: Met Godsvertrouwen voor het vuurpeloton.
Lodewijk is van 1954, is opgegroeid bij de mijnen, omgeving Kerkrade, in een katholieke streek te midden van een sociale familie. De kleuterschool was bij de nonnen, de lagere school was een jongensschool, evenals het Gymnasium. Een mijnwerker heeft een slavenbestaan, sterft rond z’n vijftigste jaar aan stoflongen. Lodewijk ontwikkelt een compassie voor de sociale onderlaag van de samenleving. Verhuist naar het Gooi. In 1973 medicijnenstudie in Groningen, geraakt door lijden. In het vierde studiejaar vindt een bekering tot Christus plaats. Lodewijk trouwt, ze gaan wonen in Enschede. In Emmercompascuum sterft hun tweede kind tijdens de bevalling; dat staat in Lodewijks tweede boek. Hij wordt huisarts in Noord-Friesland, ze hebben een zoon en een dochter. Friesland is kaal, klei, wind, sombere winters. Na vijf jaar verhuizen ze naar Driebergen, het gezin heeft dan twee dochters erbij. Hij gaat werken als antroposofisch arts in Driebergen en vanaf zijn 39e jaar als sociaal geriater bij het Riagg in Deventer. Lodewijk wordt lid van de protestants-christelijke artsenvereniging CMF.

– Lezing over Lodewijk Crijns boek Met Godsvertrouwen voor het vuurpeloton.
Lodewijk weet aanvankelijk weinig over de tweede wereldoorlog maar deze emotioneert hem. Hij gaat lezen over de oorlog van zijn ouders, hij kan er nog naar vragen. Zijn vader vertelt zijn verhaal. Vader heeft eindexamen gymnasium gedaan en is verzetsman, is 20 april 1944 opgepakt, gewond geraakt en geopereerd. Door het verzet bevrijd via een vuurgevecht op 23 april. Vader wordt met speurhonden gezocht en duikt onder. Zijn moeder wordt gemarteld en de hele Crijnsfamilie wordt naar kamp Vught gebracht. Vader Crijns voelde zich altijd schuldig omdat zovelen waren omgekomen door zijn bevrijding.
Lodewijk maakt een inhaalslag, verslindt boeken over de oorlog, en krijgt een burn-out door de oorlogstijd. Pas in 1965 wordt duidelijk wat er met de arts is gebeurd die zijn vader redde: Karel van Berckel weigerde vader Crijns uit te leveren aan de Duitsers, hij zette hem zwaar in het verband en zei: deze man kan niet vervoerd worden, hij is te zeer gewond. De nazi Nitsch richt zijn woede over de ontsnapping van Crijns op de chirurg. Karel, 52 jaar, is gefusilleerd op 5 september 1944. Het gezin, vijf dochters, in Heerlen krijgt meteen ook geen salaris meer.
In 1994 sluit Lodewijk zich aan bij een zelfhulpgroep in verband met het verzetsverleden van zijn vader. Uit dank aan de arts die zijn vader redde schreef Lodewijk de bij de WalburgPers in 2015 uitgegeven biografie Met Godsvertrouwen voor het vuurpeloton.
Op Karels bidprentje staat: Niemand van ons zou met groter Godsvertrouwen voor het vuurpeloton hebben gestaan.
René zegt Lodewijk dank voor zijn indrukwekkende lezing. Met een digitale bloem van Irene en dito applaus. Van de ruimte om vragen te stellen wordt gretig gebruik gemaakt.
Lodewijk zendt het boek toe op verzoek (hij staat in de ledenlijst die bij de voorjaarsbrief zat).
Hierna halen we even koffie, houden een kleine beweegpauze.

Publicaties en andere inspiratiebronnen
– René bedankt Irene voor haar Voorjaarsbrief en
– Greetje voor de Boekenkast
– Alfred is de volgende gelukkige die zijn Boekenkast mag tonen
– Greetje feliciteren we met haar 60e roman: Een nieuwe naam
– Mieke meldt de poëzieroute in Wassenaar
– Els publiceerde haar nieuwe roman: De engelen van Elisabeth
– Juliën Holtrichter heeft een nieuwe gedichtenbundel: De sprong van de vis
– Hans Werkman komt met een bloemlezing: 35 gedichten van Achterberg in het Grunnegers: Mien moeke is n grieze vrijdagmörn, samen met Fré Schreiber
– Remy Jane heeft een glossy uitgave Glor!ous met onderricht en verhalen over Joodse aanbidding
– Ria meldt de verschijning van De Nieuwe Psalmberijming

Najaarsvergadering 2 oktober 2021
Morgenprogramma: Wim Zijlstra over Ida Gerhardt
Middagprogramma (met gasten, sponsors): feestelijke presentatie Mens! en van de brochure van Hans Werkman over 50 jaar Schrijverscontact, met Powerpointpresentatie van Mieke & Dirk.

Dichtersdag 11 september 2021 (tijd: 10.30 – 15.30 uur)
Deelnemers sturen voor 4 september twee gedichten in, ter bespreking op de dag, naar gastvrouw Mieke in Wassenaar, die zich bij het napraten bereid verklaarde gastvrouw te zijn.
Verhalendag najaar 2021 (tijd: 10.30 – 15.30 uur)
Deelnemers opgeven bij Ria. Deelnemers sturen een week tevoren één verhaal in naar de gastvrouw, ter bespreking op de dag. Ria wil wel gastvrouw zijn evenals Pauline.
Deelnemers kunnen zich uitspreken voor Den Haag of Apeldoorn. Datum nog niet bekend.

Financiën
We staan er iets beter voor vanwege minder uitgaven door corona-tijd. De contributie blijft dit jaar € 40,–

Verkoop Mens!
Fiet meldt dat er nog 50 exemplaren over zijn. Het plan is die in oktober bij de presentatie aan te bieden. Daarna ziet Fiet wel kans het restant aan de man te brengen.

Wellicht een kaartje sturen naar:
Laura Reedijk-Boersma (zie ledenlijst). Laura is op leeftijd gekomen
Jaap de Gier (zie ledenlijst, hoewel: het emailadres daar is niet langer correct). Jaap is ernstig ziek geworden

René leest ter afsluiting van onze zoom-ontmoeting het gedicht De mug van J.W. Schulte Nordholt, behorend tot dichtersgroep Het landvolk.

Na even zwaaien naar elkaar verlaten we verlicht onze schermen.

Verslag: Ria Borkent
Screen print: Mieke en Clemens

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *